subota, 16. siječnja 2016.

O igri - Counter-Strike 1.6

POČETAK COUNTER-STRIKE-a
Legendarni valve serijal

12. 06.1999. godine zasigurno će ostati vječno upamćen u svijetu gaminga. Na taj datum, prije nešto više od 15 godina, modifikacijom tadašnjem Half Life-a i uz mukotrpan rad u prvom redu Minh Lee-a i Jess Clife-a, nastao je, ispostavit će se, legendaran serijal igara – Counter Strike.



Vrijedan eksponat Valve kompanije bio je mješavina Half Life igre i tadašnjeg klasičnog First Person Shootera. Grafika, gameplay, smisao, postavke, opcije; prvi dojam – sve je bilo na strani ove igre koja je, u vrijeme osnivanja, predstavljaja savršenstvo kod gamera. Gameplay igre je bio jako jednostavan; naime, kao što znate, na početku svake igre imate 2 tima, specijalce (counters) i teroriste (terrorists) i prije nego što uopšte počnete sa igrom morate odabrati jedan tim od spomenutih. Oba tima imaju svoju “bazu” ili vam ga, na “gamerskom jeziku”, spawn. To je mjesto gdje se svaki tim nalazi na početku runde i odakle počinje svoju borbu protiv neprijatelja. Pored ova dva tima, vi možete biti i posmatrač (spectator) i pri tom posmatrati određene igrače iz timova countera ili terora. U igri je cilj ubiti što više protivnika (ili im barem nanijeti što je više moguće damagea (štete) tokom jedne runde ) i, zajedno sa svojim timom, osvojiti proteklu rundu. U toku borbe možete kupovati i koristiti veliki broj oružja, sve u zavisnosti od vaših “novčanih sredstava” koji su uvjetovani uspjehom vašeg tima u protekloj rundu, tj. u proteklim rundama.

U CS-u postoji više vrsta mapa, od kojih su najpoznatije: de_mapa (veće mape s mogućnošću postavljanja bombe), cs_mapa (manje mape s taocima), fy_mapa (mape koje se obično koriste na manjim serverima gdje nema puno igrača – još manje od cs_mapa), dr_mape (mape za deathrun servere), bhop (mape za bunny hop mod), kz_mapa (mapa za kreedz, tj. skakanje), gg_mape itd.

Counter-Strike je od dana osnivanja napravio još mnogo fantastičnih naslova, istih onih koji i dan-danas uživaju planetarnu slavu u svijetu. Krenimo od najpoznatijeg i sigurno najigranijeg:

Counter Strike 1.6



Counter Strike 1.6 (skraćeno CS 1.6) je svakako najpoznatiji i najigraniji CS naslovu. Na tržište je izašao 15. septembra 2003. godine i od dana njegovoj osnivanja vidna je bila pozitivna energija i povoljan naboj oko igre. Famozna igra tako se našla na tržištima Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije,… i kao takva je na nevjerovatan način prihvaćena kod gamerske populacije. Na veliko čuđenje i samog Valve, developera ove nezaboravne igre, ova igra je svake godine dobivala sve više i više fanova i kompanija (Valve) je zadovoljno trljala ruke i svakodnevno uvećavala zaradu i profit. 1.6 naslov je postizao nevjerovatne rezultate i mnoga djeca su tada priželjkivala da se ova igra nađe u njihovoj kolekciji, te da je zaigraju na svom kompjuteru. Jednostavno, šta više reći osim da je ovaj, naizgled “običan” naslov, začarao srca gamera.

Nakon nekog vremena, ova igra je stekla još veću slavu i popularnost uvođenjem multiplayer moda. Za one koji ne znaju (ako uopće ima takvih), multiplayer mod donio je CS 1.6 mogućnost da igrači mogu istovremeno i zajedno igrati ovu igru na serverima. Serveri su omogućavali igračima da mogu igrati online CS i takmičiti se s ostalim igračima. Neki od najpoznatijih bosanskohercegovačkih Counter Strike servera koji danas rade su ProGaming, EPN, Global, JKJ, JJJKM, Logosoft i mnogi drugi koji su bili način uspostave kontakta i međusobnog igranja među kanterašima[/I]. Svaki server ima svog vlasnika i administraciju, koji rade na održavanju reda na serverima, uvođenjem noviteta, podešavanjem postavki na FTP-u, banovanju čitera (čiterima se nazivaju svi oni koji varaju, tj. koriste cheatove, zabranjene programe). Kad smo već kod cheatova, treba reći da su oni vrlo zastupljeni na nezvaničnim (non-steam) serverima. Obično omogućavaju igračima da gledaju kroz zidove, automatski gađaju igrače u glavu i štede health. Neki od najpoznatijih čitova su: Wallhack, Aimbot, Badboy, Anti-flash,…

Kao i u svakim drugima, tako je i u CS 1.6 bilo legendarnih klanova (to su ekipe koje sadrže 5 standardnih igrača, te izmjene i tako nastupaju na raznim turnirima). Neki od mastera i igrača sa senzacionalnim skillom i načinom CS igranja bili su Abdisamad ‘SpawN’ Mohamed i Emil “HeatoN” Christensen. I danas se među CS populacijom pamte njihovi ruševi, ace-ovi i fantastične partije pružene u SK Gamingu, jednom od najvećih gaming klanova. Također, još uvijek se pamti SpawN-ov pokušaj “ninja-defuse” na de_cbble mapi. Da se razumijemo, postoje stotine i stotine igrača koji kompetativno igraju, od čega stotinjak koji su stvarno napravili veliki utjecaj na CS scenu te svojim rezultatima ostali u pamćenju mnogih gamera ali i analitičara. Neki od starijih igrača su walle, Potty, Neo itd, a neki od najboljih igrača današnjice su sigurno AWP-er Na`Vi-a – markeloff; zatim AWP-er SK-a GeT_RiGhT, uvijek sjajni f0rest, iskusni Delphan i cArn,…

Dakle, što se tiče samih ekipa, u redove najvećih definitivno svrstavamo SK, fnatic, Na`Vi, NiP, Frag eXecutors, mousesports, mYm i ostali.

Neki od najpoznatijih CS turnira koji se održavaju su: Intel Extreme Masters, ICSC, eStars Seoul, World Cyber Games, Electronic Sports World Cup, ASUS Summer, DreamHack Winter & Summer; za reprezentacije: Clan Base Nation Cup i ENC.
Google Analytics Alternative